9 Mart 2013 Cumartesi

En İyi Spor Filmleri - 1

Spor müsabakaları rekabet dolu doğaları sebebi ile sinema tarihi’nin en ilham veren filmlerine her zaman konu olmuşlardır. Spor filmlerini sevenler için en çok ilham veren spor filmlerini bir araya koyduğumuz bir liste yapmak istedim. Amerikalıların sinemada ki hakimiyeti yüzünden en iyi filmlerin çoğunluğuda Amerikalıların ilgi gösterdiği beyzbol, amerikan futbolu gibi sporlar ve çevresinde geçiyor. Listeyi biraz dengeli yapmak için beyzbol gibi sporların çevresinde geçen filmleri daha geri plana atmaya çalıssam da bazı filmlerin yeri doldurulamıyor. İşte sinema tarihinin en ilham verici ve en iyi spor filmleri.
No.1: Raging Bull (1980)
Sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri kabul edilen Raging Bull, Martin Scorsese tarafından 1980 yılında çekilmiştir. Gelmiş geçmiş en ünlü boksörlerden; paranayok ve kıskanç tavırları ile ring dışındaki hayatını mahveden Jake LaMotta’nın hayatını bu klasik filmde Robert De Niro canlandırıyor. De Niro’nun LaMotta’nın emeklilik sahnelerinin çekimlerinin daha gerçekci olması için kısa sürede 25 kilo alması, ünlü aktörün kariyeri boyunca rolleri için fiziksel zararda dahil olmak üzere hiç bir fedakarlıktan kaçınmadığının göstergesi idi.
No.2: Rocky (1976)
Hepimizin yakından tanıdığı, yenilmeyi kabullenmeyen boksör Rocky’nin ilk filmi 1976 yılında çekildi. ‘En İyi Film’ kategorisi de dahil olmak üzere 3 Oskar ödülü kazanan film ayrıca bir çok dalda ödüllere aday gösterildi. Sylvester Stallone tarafından senaryosu yazılan film stüdyo yetekililerinin hemen dikkatini çekmiş ama yapımcılar Robert Redford, James Caan gibi zamanının büyük isimleri ile çalışmak istemişti. O sırada sefil bir hayat süren Sylvester Stallone’a telif hakları için oldukça yüklü bir para teklif edilmesine rağmen Stallone uzun süre dayanmış ve kendisi başrolü oynamayacaksa senaryoyu kullandırmayacağı konusunda ısrar etmişti. Stallone bu hareketi ile kendi oyunculuk kariyerini çok başarılı bir filmde başrol oynayarak başlatmış oldu.
No.3: Hoosiers (1986) Kazanmak Arzusu
1986 yılında vizyona giren Hoosiers karışık bir geçmişe ve alkolik bir babaya sahip olan bir koçun zayıf bir basketbol takımının başına geçişi ve bu takımı eyalet finallerine taşıyışını konu alıyor. Gene Hackman, Barbara Hershey ve Dennis Hopper (en iyi yardımcı oyuncu oskarına aday oldu) gibi dev isimleri kadrosunda bulunduran Hoosiers, 1954 Milan High School Indians takımının gerçek hikayesinden uyarlandı.
No. 4: Caddyshack (1980) Büyük Şamata
Komedi film tarihinde çok ayrı bir yeri olan Caddyshack, Serdar Turgut’un halen esprilerini çevirerek köşesine taşıdığı ve üne oldukça geç yaşta kavuşan komedi yıldızı Rodney Dangerfield, Bill Murray ve Chevy Chase gibi dev oyuncuları kadrosunda bulunduruyor. Caddyshack, sonradan görme zenginler ile eski paranın kişisel savaşlarını golf sahalarına taşımasını konu alıyor.
No. 5: The Natural (1984)
Robert Redford’ın yaşı artık oldukça fazla olması rağmen New York Knights takımına katılan ve yaşına rağmen başarılı olarak hayallerine kavuşmak isteyen bir beyzbol oyuncusu canlandırdığı “The Natural” 1984 yılında vizyona girdi. Beyzbol’un o dönem içinde buluduğu karanlık zamanlarıda anlatan film, bu spor’un Amerikalılar için ne kadar büyük önem taşıdığınında bir göstergesi.
No. 6: Field of Dreams (1989) Düşler Tarlası
Amerikan kültürü’nün iyi bir yansıması olan ‘Field of Dreams’de gizemli bir sesin ‘Eğer inşa edersen, o gelecek’ diye fısıldamasını duyan bir adamın kaybetmiş olduğu babası ile tekrar bir çeşit iletişimi olması için verdiği mantıksız ama ruhen ilham verici çabayı izliyoruz. Kevin Costner’ın canlandırdığı Iowa’lı çiftçi sıra dışı hayalini gerçekleştirmek için, tarlasındaki mahsulleri söküyor; gözden düşmüş Chicago Black Sox takımının hayalet oyuncularının oynaması için bir bezbol sahasına çeviriyor.
No. 7: Breaking Away (1979)
En iyi senaryo dalında Oskar kazanan ‘Breaking Away’, ‘En İyi Film’ de dahil olmak üzere 4 farklı dalda Oskarlara aday gösterildi. Breaking Away; Dennis Christopher, Dennis Quaid, Jackie Earle Haley ve Daniel Stern’in canlandırdığı Indiana’da küçük bir kasabadan gelen ve Cutters isimli bir bisiklet takımı kuran 4 arkadaşın hikayesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder