9 Mart 2013 Cumartesi

Gelmiş Geçmiş En İyi Polisiye Filmler!


Gelmiş Geçmiş En İyi Polisiye Filmler!
1-Boston Canavarı (The Boston Strangler) (1968) Polisiyenin içine `ekran bölme tekniğini ve `boşluku ekleyen özel bir yapıt.
2-Laura Marsın Gözleri (Eyes of Laura Mars) (1978) Parapsikolojik polisiye olarak anılabilecek devrimci bir tür kırması. Ana karakter, algısı, cinayet şekilleri ve `görmek-bakmak ikilemine yaklaşımıyla halen etkisini sürdürüyor.
3-Olası Dünyalar (Possible Worlds) (2000) Bilimkurgudaki paralel evren meselesi ile betimlenmiş bir eser. Onlar arasında dolaşan karakterler, renk oyunlar, bellek dünyaları ve daha nicesiyle gerçek anlamda yapıbozucu.
4-Yedi (Se7en) (1995) Slasher filmini, polisiyeyi ile kara filmi iç içe geçiren algısıyla bir David Fincher şaheseri. Sistem eleştirisi, sürpriz sonu, algı değiştiren atmosferi ve oyunculuklarıyla halen akıllardan çıkmadı!
5-Dedektif Hikayesi (Detective Story) (1951) William Wyler imzalı ilk polisiyelerden biri. Bir karakolun analizini `kara filme yıkan bir bakışla masaya yatıran özel bir eser. Bir adalet gözetimi kıvamında...
6-İnsan Avcısı (Manhunter) (1986) Michael Mannin türe stilize yaklaşımıyla yürüyen beyaz perdedeki ilk Thomas Harris uyarlaması
7-Kötü Polis (Bad Lieutenant) (1992) Bekleneceği üzere tecavüz, grup seks, mastürbasyon, uyuşturucu, cinayet gibi `suçları içinde bulunduran bir polisiye.
8-İkiz Tepeler: Ateşte Benim Yürür (Twin Peaks: Fire Walk with Me) (1992) David Lynchin türe `subconcious (bilinçaltı) kavramını kattığı ve gerçeküstücü öğelerle donattığı filmi. Devrimci dizinin sinema şubesi.

9-Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) (1991) Sinemanın en çarpıcı seri katil filmlerinden. Anthony Hopkinsin Hannibal Lecter olarak çıkışının en keskin noktası. Slasher filmi ile polisiyeyi birleştirmesiyle konuşuldu en çok da...

10-Sıkı Aynasızlar (Hot Fuzz) (2007) Bütün türleri harmanlayan biçimci bir şiir kıvamında. Edgar Wrightın bu alana el attığı ve tiye alıcı üslubuyla sardığı bir yapıt.
11-Tanık (Witness) (1985) Peter Weirden `Amish halkının arasında başlayıp yabancılaştıran ardından `cinayeti gören kişinin itirafları mizansenine geçen bir yapıt.
12-Hücre (The Cell) (2000) Polisiyenin içine fantastik öğeleri sokan `özellikli bir film. Birçok eserden etkilenmesi bir tarafa kendi çapında da yükselen bir bütüne sahip. "Başlangıç"ın ("Inception", 2010) da esin kaynaklarından.
13-Insomnia (1997) Erik Skjoldbjrgin Amerikaya sıçramasına yol açan film, aynı zamanda 2002 tarihli bir de yeniden çevrime sahip.
14-Devriye (Cruising) (1980) `Şehirlerdeki eşcinsel barlarında akan `suç algısına bir bakış. William Friedkin imzalı, Al Pacino faktörünü taşıyan tür denemesi, sürprizsel duruşu ve meseleye dönemine göre cüretkar yaklaşımıyla dikkat çekmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder